PRK Lazer Cerrahisi
Halk arasında No Touch Lazer olarak bilinen PRK yöntemi nasıl uygulanmaktadır? Bu yöntem en güncel tedavi yöntemi midir?
Eğer kornea kalınlığı ve eğriliği lazer olmaya uygun ancak düzeltilmesi gereken derece miktarına göre biraz daha ince aralıkta ise bu hastalarda PRK yöntemini tercih etmekteyiz. PRK yönteminde korneanın yüzeyindeki epitel tabakası lazerle veya mekanik olarak kaldırılır ve ardından numaraları düzeltici excimer lazer uygulanır. İşte eğer bu epitel tabakası yardımcı araçlarla kaldırılıyorsa buna PRK ismini vermekteyiz. Ancak yazılımsal olarak daha gelişmiş bir cihazla epitel de lazerle ortadan kaldırılıyorsa işte buna transepitelyal PRK yani No Touch lazer ismi verilmektedir. Halk arasında bilinenin aksine PRK lazer yöntemleri arasında en eski lazer yöntemidir.
PRK lazer ameliyatı ağrılı mıdır?
Ameliyat süresi bakımından PRK oldukça kısa bir cerrahi süreye sahiptir. Ortalama 10 dakika gibi bir sürede operasyon tamamlanmaktadır. İşlem damla anestezisi altında ve ağrısızdır. Ancak işlem sırasında ortadan kaldırılmış olan epitel tabakasının iyileşmesi ortalama 2-3 gün sürmektedir. Bu süre içinde hastalar diğer lazer yöntemlerine göre daha fazla batma, sulanma, ağrı hissedebilmektedir. Epitel iyileştikten sonra şikayetler ortadan kalkmaktadır.
PRK lazer ameliyatı sonrası hastalar ne zaman iyi görmeye başlar? İşe dönebilir?
Epitel iyileşmesi tamamlandıktan sonra görme keskinliği hızla düzelmeye başlayacaktır. Hastalarımız 3-4 gün sonra işe dönebilmektedir, ortalama 7-10 gün içinde görme seviyesi tatmin edici seviyeye gelecektir. Ancak PRK lazer sonrası iyileşme diğer yöntemlere göre biraz daha kademeli olmakta ve sabır gerektirmektedir. Derecelerin tam anlamıyla oturması ve görüntünün son halini alması kişiden kişiye değişmekle beraber 1-3 ay sürebilmektedir.
PRK lazer ameliyatından sonra nelere dikkat edilmelidir?
PRK lazer operasyonu sırasında gözlere kontakt lens konulmaktadır. Bu lenslerin amacı hem korneanın epitel iyileşmesini hızlandırmak hem de hastaların batma, yanma gibi şikayetlerinin daha az olmasını sağlamaktır. Bu süre içinde hastaların kendini enfeksiyondan korumaları önemlidir. Yani gözlerin suyla temasını engellemek, gözleri ovalamamak, operasyon sonrası verilen koruyucu gözlükleri kullanmak ve damlaları düzenli damlatmak önem arz etmektedir. Epitelizasyon tamamlandıktan ve kontakt lensler çıkarıldıktan sonra enfeksiyon riski azalmaktadır. Sonrasında ise korneanın şeffaf bir şekilde iyileşmesi, bir bulanıklık gelişmemesi için ultraviyole ışıktan gözleri korumak oldukça önemlidir. Bunun için alınabilecek önlem ultraviyole blokajı iyi olan bir güneş gözlüğü kullanmaktır.