Akıllı Mercek Tedavisi
Akıllı mercek (lens) nedir?
Akıllı mercekler; arttırılmış odak derinliği olan EDOF mercekler veya çok odaklı olan trifokal (multifokal) merceklerin halk arasında yaygınlaşan ismidir. Bu lensler tasarımları ve odak sayıları sayesinde; yakın, orta mesafe ve uzak görüş sağlamaktadır. Ameliyat sonrası gözlükten bağımsız yaşamak isteyen hastalar arasında oldukça popüler hale gelmiştir.
Akıllı lens kimlere uygulanabilir? Yaş sınırı var mıdır?
Gözümüzün içerisinde doğuştan itibaren saydam ve esneyebilme özelliğine sahip doğal lensimiz genellikle 40-45 yaşından sonra esnekliğini yitirmekte ve yakın mesafeye odaklanmada yetersiz kalmaktadır. Bu durum presbiyopi olarak adlandırılmaktadır. Yakını görmede zorlanan hastalar bir çözüm arayışına girmektedirler. Bu durumda trifokal ya da derinliği arttırılmış EDOF mercekler iyi bir çözüm önerisi olmaktadır. Bu lensin implante edileceği hastaların tüm muayeneleri operasyon öncesinde detaylıca yapılır. Hastada diyabetik retinopati, yaşa bağlı maküla hastalığı, glokom, keratokonus vb. ek bir göz hastalığı varlığı ekarte edilmelidir. Akıllı mercek ameliyatı için üst yaş sınırı bulunmamaktadır.
Akıllı mercek operasyonu nasıl uygulanmaktadır?
Akıllı lenslerin göz içerisine implante edilmesi sırasında gözler damla anestezisi ile uyuşturulur. Operasyon sırasında ağrı, acı hissedilmez. Gerekli durumlarda sedasyon veya genel anestezi tercih edilebilmektedir. Göz içindeki esnekliğini yitirmiş doğal lens alınır ve yerine çok odaklı göz içi lensi yerleştirilir. Rutin bir işlem ortalama 10-15 dakika sürmektedir. İki göz operasyonları farklı günlerde yapılır. Hastalarımızın gözü operasyon günü bandaj ile kapatılır, ertesi gün kontrolde açılır. Hastalarımız ertesi gün yakın, orta mesafe ve uzak mesafeyi görmeye başlar ve günlük hayatlarına dönebilir.
Göz içine yerleştirilen lensler çıkartılabilir mi? Lensleri yenilemek gerekir mi?
Komplikasyonsuz geçen rutin bir cerrahi sonrasında bu lensler ömür boyu göz içinde kalmaktadır. Takıp çıkarılması söz konusu değildir. Kullanılan lens materyali göz içinde ömür boyu aynı şekilde kalmaktadır, yenilenmesine gerek olmamaktadır.
Akıllı mercek ameliyatının yan etkisi var mıdır?
Akıllı mercekler, operasyon sonrası erken dönemde hastalarda birtakım şikayetlere yol açabilmektedir. Bu şikayetler arasında ışık hassasiyeti, ışıklarda parlama, yansıma sayılabilir. Sıklıkla erken dönemde görülen bu hassasiyet nöroadaptasyon dediğimiz hasta uyumu sonrasında birkaç ay içerisinde azalmakta veya kaybolmaktadır.